Δασολόγος Θεσσαλονίκη Τάντσης Χρυσόστομος

Δασικές πυρκαγιές (Μέρος 1ο): Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Φύσης και ο Άνθρωπος

Leave a comment

Αυτές τις ημέρες η Χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό…φωτιές παντού και όλες ταυτόχρονα. Φυσικά το δεύτερο στοιχείο (ταυτόχρονα) κάνει τους πάντες να πιστεύουν ότι πρόκειται για εμπρησμούς, οι οποίοι μάλλον σχετίζονται και με τις πολιτικές εξελίξεις. Πιθανόν σε κάποιο βαθμό να είναι έτσι.

Όμως όπως και να χει το πράγμα, το γεγονός είναι ένα και παραμένει: ο Έλληνας δεν ήταν ποτέ καλά ενημερωμένος για το θέμα των δασικών πυρκαγιών. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, αλλά δεν θα τους αναλύσω εδώ.

Επιγραμματικά, πιθανές αιτίες δασικών πυρκαγιών είναι:

 1. Οι εμπρησμοί
 2. Το κάπνισμα
 3. Οι σκουπιδότοποι που είναι κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις
 4. Η χρήση εργαλείων ή μηχανημάτων
 5. Απρόσεκτοι κατασκηνωτές
 6. Καλώδια της Δ.Ε.Η.
 7. Σπασμένα γυάλινα μπουκάλια
 8. Κάψιμο ξερών χόρτων ή καλαμιών
 9. Απρόσεκτοι μελισσοκόμοι
 10. Αστραπές
 11. Άλλες αιτίες

Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από τη λίστα είναι πως υπάρχουν πολλοί και “καλοί” λόγοι για ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά. Φυσικά από όλες τις παραπάνω όλες σχεδόν σχετίζονται με τον Άνθρωπο και μόνο μια (Αστραπές) με τη Φύση.

Οι περισσότερες πυρκαγιές που αποτελούν πρόβλημα και απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες είναι αυτές που συμβαίνουν στην λεγόμενη Ευμεσογειακή Ζώνη Βλάστησης. Πολύ πιο απλά, είναι οι περιοχές από την παραλία (εκεί που σκάει το κύμα) μέχρι εκεί που καλλιεργείται η Ελιά. Πιο εσωτερικά αρχίζει άλλη ζώνη βλάστησης.

Το χαρακτηριστικό των φυτών που αναπτύσσονται στην εν λόγω Ζώνη είναι το εξής: Είναι 100% προσαρμοσμένα στο να επιβιώνουν μετά από τις δασικές πυρκαγιές! Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, θα βρείτε πλήθος αναφορών για αναγέννημένα φυτά μέσα από καμένους κορμούς, επίσης αν πάτε στις περιοχές αυτές μετά από κάποιο διάστημα δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν δείτε να απλώνεται στα πόδια σας ένα “χαλί” από μικρά πευκάκια!

Σε γενικές γραμμές, τα φυτά αυτής της ζώνης αυτής, την αναμένουν την πυρκαγιά και είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν.

Που είναι το πρόβλημα λοιπόν???

 1. Τα φυτά περιμένουν μια τέτοια φωτιά, αλλά σε διάστημα 50-100 ετών! όχι κάθε 5 χρόνια! Σε τόσο μικρό διάστημα μεταξύ των πυρκαγιών δεν προλαβαίνουν τα φυτά να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν σεξουαλικά για να αφήσουν απογόνους.
 2. Τα φυτά έχουν ανάγκη να προστατευτούν μετά τη δασική πυρκαγιά για να ανακάμψουν. Πρέπει να διακόπτεται η βόσκηση για κάποια χρόνια (κύριως όσον αφορά τα γίδια).
 3. Φυσικά, εννοείται ότι το “φύτρωμα” μεζονετών δεν είναι μέρος της προστασίας.

Η Φύση δεν έχει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να δώσει το εφάπαξ στα γέρικα δέντρα και να τους ζητήσει να αδειάσουν τη γωνιά για τις επόμενες γενιές. Μέσω των δασικών πυρκαγιών όμως, της δίνεται η ευκαιρία να αναζωογονηθεί και να αναγεννηθεί.

Αν οι καμένες δασικές εκτάσεις προστατευτούν, το πράσινο θα επανέλθει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s