Δασολόγος Θεσσαλονίκη Τάντσης Χρυσόστομος

Δασικές πυρκαγιές (Μέρος 2ο): Δασοπροστασία και Δασοπυρόσβεση

Leave a comment

Δύσκολα θέματα! Με τίποτα δεν καλύπτονται πλήρως σε 359 λέξεις! Αλλά θα κάνω μια προσπάθεια…

Το 1998 η δασοπυρόσβεση μεταφέρθηκε από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική. Για πολλούς αυτό οδήγησε σε σημαντική αύξηση των καμένων εκτάσεων.

Ορισμένες αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη: Το σημαντικότερο στις δασικές πυρκαγιές είναι ο ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ. Άμα ξεφύγει η φωτιά…..ΑΡΑ είναι ΣΟΣ θέμα η επάνδρωση των πυροφυλακίων και γενικά να υπάρχει ένα σύστημα πυρανίχνευσης (στο 2015 η τεχνολογία δίνει λύσεις).

Αλήθεια δεύτερη: Μπορούν και πρέπει να εφαρμόζονται ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Τέτοια μπορούν να είναι: καθαρισμός υπορόφου των δασών (δηλ. απομάκρυνση της ξερής φυτικής ουσίας), δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων…

Αλήθεια τρίτη: Η κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς δεν είναι το ίδιο με την κατάσβεση ενός διαμερίσματος. Δεν λέω ότι το ένα είναι πιο δύσκολο από το άλλο, το κάθε ένα είναι διαφορετικό και προφανώς θέλει άλλη εκπαίδευση.

Αλήθεια τέταρτη: Πολλά στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας ανακουφίστηκαν που έφυγε η ευθύνη των δασικών πυρκαγιών και πήγε στην Πυροσβεστική.

Αλήθεια πέμπτη: Καμία δασική πυρκαγιά δεν σβήνει μόνο με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Η παρουσία πεζοπόρων τμημάτων είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Αλήθεια έκτη: Τα πεζοπόρα τμήματα που καλούνται να σβήσουν δασικές πυρκαγιές πρέπει να είναι εκπαιδευμένα για αυτό το σκοπό και να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Μεταξύ των δασολόγων στο διαδίκτυο, υπάρχει μια έντονη συζήτηση για το πόσο λάθος ήταν η επιλογή να πάει η ευθύνη των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική και πως πρέπει να επιστρέψει (η ευθύνη) στη Δασική Υπηρεσία.

Αλήθεια έβδομη: Το ότι σπούδασε κάποιος Δασολογία και διορίστηκε στην Δασική Υπηρεσία, δεν σημαίνει πως έχει το σθένος, τη σωματική και ψυχική αντοχή και κυρίως την ΔΙΑΘΕΣΗ να σβήνει δασικές πυρκαγιές (ξαναδιαβάστε την τέταρτη αλήθεια). Από το να πάνε στην κατάσβεση μη επιθυμούντες δημόσιοι υπάλληλοι ή ο στρατός, καλύτερα να επενδύσουμε και να βοηθήσουμε τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροσβεστών.

Κατά τη γνώμη μου, οι δασικές πυρκαγιές πρέπει να «ανήκουν» σε αυτούς που επέλεξαν το επάγγελμα – λειτούργημα του να σβήνουν φωτιές.

Αλήθεια όγδοη: Σαφέστατα και πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θέμα της δασοπυρόσβεσης.

Τέλος, για να σβήσει μια φωτιά πρέπει να απομακρυνθεί ένας από τους εξής παράγοντες:

  1. Καύσιμη ύλη (αντιμετώπιση με αντιπυρ)
  2. Θερμότητα (αντιμετώπιση με νερό)
  3. Αέρας (αντιμετώπιση με ρίψη χώματος)

Την Παρασκευή το τρίτο και τελευταίο μέρος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s