Δασολόγος Θεσσαλονίκη Τάντσης Χρυσόστομος

Δασικές πυρκαγιές (Μέρος 3ο και τελευταίο): Τα σπίτια μέσα στα δάση

Leave a comment

Το πιο ενδιαφέρον ίσως μέρος για εμένα! Στα δυο προηγούμενα κυριαρχούσε η θεωρία και λιγότερο η προσωπική άποψη….σε αυτό θα συμβεί το αντίθετο!

Τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξε έντονη πίεση από τους Έλληνες να χτίσουν εντός (ή έστω δίπλα) σε δασικές εκτάσεις. Αυτή η πρακτική μας έφερε στο να ακούμε από τους δημοσιογράφους όταν κάνουν ρεπορτάζ για μια πυρκαγιά “απειλήθηκαν σπίτια και περιουσίες”….

Μόλις ξεκίνησαν οι πυρκαγιές κυκλοφόρησε στο facebook μια εικόνα με το κείμενο να είναι περίπου έτσι (δυστυχώς δεν το βρήκα οπότε αν κάνω κάποιο λάθος δείξτε επιείκεια, το νόημα όμως παραμένει το ίδιο)…”φίλε το κράτος που ζητάς να σε βοηθήσει τώρα, είναι το ίδιο που σου επέτρεψε να χτίσεις μέσα στο δάσος”….

Η φράση αυτή κρύβει πολλή αλήθεια…αλλά κατά τη γνώμη μου όχι όλη….

Από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου είναι αυτό της επιβίωσης…μόλις εξασφαλιστεί αυτή, τότε αρχίζουν να του μπαίνουν ιδέες για το πως να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα….

Επί Τουρκοκρατίας, πάλι χτίζαμε στα δάση, βέβαια τότε μας οδηγούσε η ανάγκη για επιβίωση. Κρυμμένα χωριουδάκια σε δασωμένες πλαγιές υπάρχουν πολλά….Βέβαια οι πρόγονοί μας έδειχναν μεγαλύτερο σεβασμό στη Φύση και δεν ήταν τόσο απρόσεκτοι….Γενικά οι άνθρωποι που “γεννιούνται” στο δάσος το αγαπούν, το φροντίζουν και το προστατεύουν.

Πριν από περίπου 35 χρόνια όμως, άρχισε ο Έλληνας να μην αγωνιά τόσο πολύ για την επιβίωση, οι μισθοί αυξήθηκαν, χρήμα έρεε στην αγορά με αποκορύφωση τα χρόνια γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004…Τότε ήταν που άρχισε να σκέφτεται ο Έλληνας, πως ένα εξοχικό που να συνδυάζει Φύση, Πράσινο και Θάλασσα θα ήταν καλή φάση!

Η ζήτηση ορίζει την προσφορά. Ξαφνικά τα δασικά οικοσυστήματα της Ευμεσογειακής Ζώνης Βλάστησης (βλέπε Μέρος 1ο) άρχισαν να πιέζονται = καίγονται….Ιδίως πρίν από εκλογές.

Όπως και να χει λοιπόν, σήμερα βιώνουμε μια κατάσταση στην οποία ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτά τα σπίτια μέσα σε Δασικές Εκτάσεις….Οπότε τίθεται το ερώτημα: ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ; (Δεν αναφέρομαι σε οικισμούς που υπήρχαν πριν το 1945)

Να τα γκρεμίσουμε θα ήταν μια κάποια λύση, αλλά σίγουρα κατά τη γνώμη μου όχι η καλύτερη.

Πρέπει να τους ενημερώσουμε όμως ότι το να θέλουν να μένουν μέσα σε δασικές εκτάσεις ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ όχι μόνο να απολαμβάνουν τις ομορφιές της Φύσης.

Ποιές είναι οι ευθύνες? Να καθαρίζουν τα χόρτα σε μια απόσταση από σπίτι τους είναι μια καλή αρχή. Να προσέχουν με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν ή με τις ψησταριές είναι επίσης κάτι βασικό. Να επανδρώσουν εθελοντικά τα πυροφυλάκια μια ακόμη. Όρεξη να έχουμε, ο καθένας κάτι θα σκεφτεί. Το πρόβλημα όμως θα είναι στη διάθεση….Θα σου πουν… και οι ευθύνες του Κράτους?

Το Κράτος έχει ευθύνη να ενημερώσει αυτούς τους ανθρώπους για τους κινδύνους που διατρέχουν –> είπαμε (Μέρος 1ο) τα δάση καίγονται ακόμη και από φυσικές αιτίες μια στα 50-100 χρόνια, αρά ακόμη και τίποτα ανθρώπινο να μην γίνει, πάλι θα κινδυνεύσει η περιουσία τους κάποια στιγμή…

Το Κράτος έχει υποχρέωση να οργανώσει σοβαρά το θέμα της Δασοπυρόσβεσης, σε υλικά, σε προσωπικό στα πάντα.

Το Κράτος θα πρέπει να επιβάλλει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως κάτι υποχρεωτικό και στους ενήλικες! Τα παιδιά που δέχονται τώρα περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέχρι να έρθουν στα πράγματα, δεν θα έχουν μείνει και πολλά….

Για να κλείσω, αυτό που πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου, είναι να κάνουμε τους κατόχους αυτών των σπιτιών να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και προστάτες του δάσους. Επίσης, να το πάρουν απόφαση ότι δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από το Ελληνικό Κράτος ειδικά στο θέμα του προλαμβάνειν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s